باج‌افزاري به نام WannaCrypt يا WannaCry منتشر شده است كه تمامي نسخه‌هاي ويندوز را تحت تاثير مي‌گذارد و منجر به اختلال در رایانه‌ها و از بین رفتن داده‌های کاربران می‌شود.

باج‌افزار‌ها (Ransom ware) گونه‌ای از بدافزارها هستند که دسترسی به سیستم را محدود می‌کنند و ایجادکننده آن برای برداشتن محدودیت درخواست باج می‌کند. برخی از انواع آن‌ها روی فایل‌های هارددیسک رمزگذاری انجام می‌دهند و برخی دیگر ممکن است به سادگی سیستم را قفل کنند و پیام‌هایی روی نمایشگر نشان دهند. در هر دو حالت هکر و اخلال‌کننده درخواست مبالغ هنگفتی برای رفع مشکل و بازگرداندن داده‌ها و سیستم به حالت اولیه می‌کند که در مواردی هم بعد از پرداخت وجه، مشکل حل نشده باقی مانده است.

برای آشنایی بیشتر با این باج‌افزار می‌توانید مستند تحلیلی آن را که توسط آزمایشگاه تخصصی آپا دانشگاه فردوسی مشهد تهیه شده است، در پیوند زیر ببینید:

همچنین اقدام‌های پیشگیرانه برروي فايروال آنتي‌ويروس دانشگاه انجام شده است. لذا از تمامي كاربران درخواست می‌شود موارد زیر را انجام دهند.

• سیستم‌عامل ویندوز خود را به‌روزرسانی نمائید.
  • درصورتی‌که نسخه آنتي‌ويروس کسپراسکای نصب شده برروي سيستم پايين‌تر از نسخه 10.2 مي‌باشد، به مسسول واحد فاوا دانشکده / مرکز خود اطلاع دهید. (برای اطلاع از نسخه آنتی‌ویروس کسپراسکای، برروی آیکن آن در قسمت سمت راست پایین صفحه سیستم‌عامل، راست کلیک کرده و گزینه About را انتخاب نمائید)
  • اگر از آنتی‌ویروس‌های متفرقه استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که آخرین به‌روزرسانی آن را که بعد از انتشار این باج‌افزار ارائه‌شده، بر روی سیستم نصب شده باشد.
  • مقدم بر هر کاری و همیشه و پیوسته، از اطلاعات مهم خود، نسخه پشتیبان تهیه نمائید.
  • رایانامه‌ها و فایل‌های مشکوک را باز نکنید.